Dental Dolgular

Diş dolgusu nedir? Çeşitleri nelerdir?

Sağlıksız dişler, yaşam konfonuzu da düşürecektir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı son derece önemlidir. Dişlerde oluşan çürükler diş sağlığı için önemli bir risk oluşturmaktadır. Diş çürükleri zaman tüm dişlerinize yayılabilir bu nedenle de tedavi edilmesi gerekmektedir.

Çürüyen, kırılan ya da çatlak olan dişlerin çeşitli malzemelerle restore edilmesi işlemidir. Dişi kurtarmak için, dişte bulunan çürükleri temzileyerek vücut ile uyumlu kompozit materyalleri ile beraber doldurma işlemine diş dolgusu denir.  Madde kaybına uğramış olan dişlere, çürük ilerlemeden uygulanan dolgu tedavisinin esas amacı dişi kaybetmenin önüne geçmektir. 

Diş dolgusu kimlere yapılır?

Diş dolgusu kimlere yapılır sorununun cevabını ancak diş hekiminiz verebilir. Bunun içinde mutlaka sizi muayene etmesi  gerekmektedir. Diş dolgusu çürümüş, kırılmış veya herhangi bir nedenden dolayı hasar görmüş dişlere dolgu uygulanmaktadır.  

Diş dolgusu nasıl yapılır?

Diş kontrol edilerek kalan diş dokusu dolgu için uygun hale getirilir. Çürüğün temzilenmesi, ya da daha önceden yapılmış eski dolguların temizlenmesi gibi işlemler bu aşamada yapılır. Sonrasında  dişin ağız içindeki pozisyonuna ve kullanımına göre yapılan dolgunun büyüklüğüne göre uygun malzeme ile oluşan boşluk temizlenen alanlara doldurulur. Bu işemler hastanın konforu için lokal anestezi altında uygulanmatkadır. En son aşamada dolgunun uyum kontrolü ve yüksekliği kontrol edilerek tedavi tamamlanmaktadır.  

Diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

Tedaviniz sırasında eğer anestezi yapıldı ise, anestezinin etkisi geçmeden yemek yenmemesi gerekmektedir. Anestezi etkisi geçmeden yemek yeme durumlarında, diş ya da dudaklar ısırılabilir, ağız içi yaralanmaları oluşabilir. Anestezi etkisi çeneye uygulanan bölgeye 3 sat ile 5 saat arasında geçmektedir ancak bu etkinin geçme süresi kişilere göre farklılık göstermektedir.  Hekim tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır.  

Dolgu tedavisi sonrası işlem yapılan dişte, 12 saate kadar sürebilen ağrı ya da hassasiyet normal görülmektedir. Bu sürenin sonunda şiddetlenerek artan ya da devam eden ağrı mevcut ise mutlaka diş hekiminiz ile irtibata geçmelisiniz. 

Diş çürüğü bulaşıcı mıdır?

Direk olarak bulaşıcılık olmasa da bireyler arası bakteri alışverişi söz konusu olursa çürüğe yatkınlık durumuna göre bulaşıcı da olabilir. Yenidoğan bebeklerde ağız içinde çürüğe neden olacak bakteriler bulunmaz. Ancak anne, baba ya da aile büyükleri bebeklerini beslerken ya da öperken tükürük yolu ile bakterileri aktarabilir.

Diş dolgusu evde yapılabilir mi?

Diş dolgularının sertleşmesi için lazer ışınının kullanılması, çalışılan ortamın steril olması gibi nedenlerle diş dolgusuun klinik ortamında yapılması gerekmektedir.  

Estetik (Kompozit) dolgu nedir?

Diş dokusu ile uyumlu bir renkte kullanılan malzeme ile işlem yapılan dişin, diğer dişlerle de uyumlu gözükmesinin sağlanması işlemidir. Ancak kompozit sonuçta bir dolgu maddesidir ve gülüş tasarımı isteyen hastalarda uygulanması önerilmez. 

Diş dolgusu düşer mi?

Tekrarlayan çürüklerde, diş sıkma alışkanlığına bağlı olarak, anormal derecede çiğneme alışkanlıkları, sert maddeler nedemni ile diş dolgusunda, kırık, çatlak ya da dolgunun düşmesi mümkündür. Bu tip durumlarda vakit kaybetmeden yeniden diş hekiminden randevu alınmalı ve dolgu tekrarlanmalıdır. Randevu saatinize kadar daha büyük hasarlara sebebiyet vermemek için sert yiyecekler tüketmekten uzak durmalı, diş fırçalanmalı, temiz tutulmalı ve yemek yerken bu bölge kullanılmamalıdır.      

Hangi çürüklere dolgu yapılmaz?

Dişteki hasar, dişin büyük bir kısmını kapsadığı durumlarda, kendiliğinden başlayan bir ağrı durumunda, dolgu tedavisi uygulanamayabilir. Bu tip durumlarda radyografik inceleme ve diş hekimi muayenesi son derece önemlidir.  

Diş dolgusunun ömrü ne kadardır?

Gelişen teknolojie ile birlikte kullanılan dolgu malzemeleri kalitesi artmış ve doku üzerindeki bağlantılar güçlendirilmiştir. Ancak yine de diş sıkmaya veya sert cisimler tüketme alışkanlığı gibi durumlarda dişlerin kırılması mümkün olabilir.Bu tip durumlarda da dolguların yenilenmesi gerekir.  

Diş dolgusu ağızda koku yapar mı?

Diş dolguları genel olarak herhangi bir kokuya neden olmasa da ağız içerisinde bulunan çürük, biriken gıda artıkları ya da diş eti hastalıkları ağız kokusuna neden olabilmektedir.  

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurmalısınız

Hemen Randevu Oluşturun

Aşağıdaki formu doldurarak uzman ekibimizin sizi aramasını sağlayabilirsiniz.

Ekibimiz, hizmetlerimiz ve randevu saatlerimiz hakkında sizi bilgilendirecekler.

Nasıl Çalışıyoruz?

Sağlıklı bir gülüş yaratmak için ekibimiz sizin için çalışıyor!

1. Danışma

Sağlıklı ve mutlu bir gülüş için uzmanlarımıza danışın ve hangi hizmetimize ihtiyacınız olduğunu öğrenin.

2. Check Up

Oluşturulan randevunuz ile birlikte kliniğimize gelin ve Check Up işleminden geçin ve dişleriniz hakkında detaylı bilgiye sahip olun.

3. Tedavi

Check Up işlemi sonrasında uygun görürseniz tedavinizi tamamlayalım ve mutlu bir gülüşe sahip olun!
Hasta Görüşleri

Bizi Hastalarımızdan Dinleyin!